تکارتراپی حدوداً 20 سال است که در زمینه درمان برخی عارضه‌ها کاربرد دارد. از ویژگی‌های این دستگاه می‌توان به بالا بردن دمای بدن، بهبود گردش خون و اثرات تسکین‌دهنده درد و ورم اشاره کرد. اثرات گرمابخشی این دستگاه بلافاصله موجب انبساط و گشادشدن رگ‌های ریز می‌گردد و جریان الکترومغناطیسی حاصل از تکارتراپی نیز به تخلیه مایعات لنفی انباشه شده در محل متورم سرعت می‌بخشد. علاوه‌براین، جریان الکترومغناطیسی می‌تواند تبادل سلولی را با افزایش حرکت سریع یون‌ها در خارج و بیرون بافت‌ها تقویت کند. تکارتراپی در درمان انواع آسیب‌دیدگی‌های اسکلتی-عضلانی، مشکلات گردش خون، آرتروز مفاصل و استخوان، ریکاوری ورزشکاران آسیب‌دیده و برخی درمان‌های زیبایی و فیزیولوژیکی کاربرد دارد.

تکارتراپی چه مزایایی دارد؟ 


  • دوره ریکاوری سریع‌تر. (فواید و نتایج مثبت این نوع درمان بعد از چند جلسه درمانی به‌خوبی مشهود است و کسب بهبودی حتی 24 ساعت بعد از اولین جلسه درمانی امکان‌پذیر است.)
  • تکارتراپی کاملاً بدون درد و راحت است
  • این نوع درمان خطری برای بیماران ندارد و درصد کسب نتایج مثبت بعد از تکارتراپی بالا است.
  • تکارتراپی حس تندرستی را در بیمار افزایش می‌دهد و شرایط برای ازسرگیری فعالیت‌های بدنی را به‌سرعت فراهم می‌سازد.
  • فرآیند توانبخشی بوسیله تکارتراپی با سرعت بیشتری صورت می‌گیرد.

تکارتراپی در درمان چه عارضه‌هایی کاربرد دارد؟ 


مشکلات عضلانی، مفصلی و لنفی:

  • تروما یا ضربه‌شناسی
  • روماتیسم‌شناسی
  • فیزیوتراپی ورزشکاران

تکارتراپی به‌ویژه در جهت تسکین درد و نارحتی موثر است و از ویژگی التهاب‌زایی برخوردار است. این دستگاه در درمان عارضه‌های حاد و مزمن عضلانی و مفصلی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فناوری کمک شایانی به درهم شکستن حلقه معیوب درد/التهاب/خشکی عضلات می‌کند. از مزایای مهم این دستگاه می‌توان به تخلیه مایعات لنفی از محل آسیب‌دیدگی، افزایش دامنه حرکتی مفاصل و تسریع در روند درمان و کسب بهبودی اشاره کرد. کاهش مدت زمان ریکاوری، بازگشت سریع‌تر بیمار به فعالیت‌های ورزشی و ازسرگیری کارهای روزمره از دیگر مزیت‌های تکارتراپی تلقی می‌گردد.

نحوه اثرگذاری و عملکرد تکارتراپی چگونه است؟ 


نحوه اثرگذاری و عملکرد تکارتراپی چگونه است

آیا تابه‌حال از ناحیه زانو به‌شدت دچار ضرب‌دیدگی شده‌اید و بعد به این فکر بیفتید که با ماساژ دادن درد و ناراحتی را برطرف کنید؟ واقعیت این است که با این روش کاری از پیش نمی‌برید. آنچه موقع آسیب‌دیدن زانو رخ می‌دهد این است که عصب‌های اطراف در اثر ساییدگی و برخورد ناگهانی حساس می‌شوند و عملکرد سیگنال‌های درد واقع در زانوی بیمار مختل می‌گردند. درواقع سیگنال‌های درد در ناحیه زانو باقی می‌مانند و ارتباط آنها با مغز دچار مشکل می‌گردد. مادامی که بیمار اقدام به درمان با دستگاه تکار می‌کند، پزشک یک سر الکترود را روی محل آسیب‌دیده و دردناک قرار خواهد داد و بیمار حالتی شبیه به شوک الکتریکی خفیف را روی پوست خود احساس خواهد کرد. این شوک خفیف تاثیر قابل‌توجهی در برطرف کردن شدت درد و ناراحتی دارد. با تحریک کردن عصب‌ها می‌توان از میزان حساسیت و گیرافتادگی عصب پیشگیری کرد و میزان التهاب و درد و ورم را به‌طورچشمگیری کاهش داد.

افزون‌براین، حرارت از ویژگی تسریع روند متابولیسم بدن برخوردار است. گرما باعث می‌شود سرعت جریان خون بالا برود و اکسیژن بیشتری به محل آسیب‌دیده انتقال یابد. درواقع گرما و حرارات ناشی‌از دستگاه تکار سبب تجمع بیشتر اکسیژن و موادمغذی التیام‌بخش در محل آسیب‌دیده خواهد شد. علاوه‌براین، فرآیند تخلیه بافت‌ها و مایعات اضافی با سرعت بیشتری انجام می‌گیرد. در نتیجه از میزان درد و ناراحتی به‌طور قابل‌توجهی کاسته خواهد شد و آسیب‌دیدگی با سرعت بیشتری درمان خواهد شد.

آیا تکارتراپی واقعاً موثر است؟ 


آیا تکارتراپی واقعاً موثر است؟

موثر در درمان اختلالات اسکلتی عضلانی 

طی بررسی‌های منظمی که بر روی 13 مقاله با موضوع کاربرد تکارتراپی و تاثیر آن در درمان اختلالات اسکلتی ماهیچه‌ای و آرتروز زانو انجام گرفت، 9 مقاله شامل آزمایشات روی گروه‌های تحت کنترل و تصادفی می‌شود. نتایج نشان داد تکارتراپی در کاهش درد، افزایش سطح کیفی زندگی، و بهبود معلولیت بیماران مبتلا به اختلالات عضلانی اسکلتی موثر است. این تحقیق حکایت از انجام پژوهش‌های بیشتر در زمینه‌های مختلف مانند عصب‌شناسی و روماتیسم‌شناسی دارد.

ایجاد حرارت، تزریق وریدی و گردش خون در رگ‌های ریز 

تحقیق آزمایشی که روی گروه تحت کنترل و تصادفی انجام شد روی تزریق وریدی داخل پوست، گردش خون در رگ‌های ریز و درون ماهیچه‌ای بعد از انجام تکارتراپی متمرکز است. این تحقیق به مقایسه تجویز شبه داروها، تکار الکتریکی و خازنی روی 10 فرد سالم می‌پردازد. از نظر آماری تفاوت چشمگیری در تزریق وریدی بین شبه داروها، تکارتراپی الکتریکی و خازنی مشاهده شد. در خصوص جریان خون درون ماهیچه‌ای، اگر تکارتراپی الکتریکی را با تجویز شبه‌دارو مقایسه کنیم، تغییر بارز فقط در تکارتراپی خازنی مشاهده شد. این نتایج حکایت از تاثیر بیشتر و عمیق‌تر تکنیک تکار خازنی دارد.

کمردرد تحتانی غیرمشخص 

طی یک ازمایش تحقیقاتی، مقایسه‌ای درباره تاثیرات ادغام تکارتراپی و ورزش‌درمانی در درمان کمردردهای مزمن مبهم به عمل آمد. در این آزمایش 26 نفر در دو گروه قرار داده شدند، برای گروه 15 نفره فقط ورزش‌درمانی تجویز شد، درحالی‌که ترکیبی از تکنیک‌های ورزش‌درمانی و تکارتراپی برای گروه 11 نفره توصیه شد. گزینه‌های مورد ارزیابی عبارت بودند از: شدت درد، معلولیت و عملکرد ماهیچه‌های کمر بعد از آزمایش و یک ماه بعد از پیگیری مراقبت‌ها. بعد از آزمایش، پیشرفت و بهبودی قابل‌توجه از لحاظ عملکرد فقط در افرادی که از تکارتراپی بهرمند بودند مشاهد شد و در حین دوره پیگیری مراقبت‌ها نیز نتایج یکسان بود. نتایج نشان می‌دهد اگر تکنیک‌های تکارتراپی و ورزش‌درمانی با یکدیگر ادغام گردند تاثیر بهتری در کاهش کمردرد دارد، و این نتایج مثبت در گروهی که فقط با ورزش‌درمانی دوره را پشت سر گذاشتند مشاهده نشد.

تکارتراپی و ورم لنف 

یک بررسی جالب بر روی بیماران دچار اضافه‌وزن و مبتلا به ورم لنف دست و پا صورت گرفت. چهل و هشت نفر از افراد آزمایش (BMI>40) در سه گروه قرار داده شدند و تحت سه نوع درمان قرار گرفتند: تخلیه مایعات اضافی از محل آسیب‌دیده، فشار درمانی و تکارتراپی. بیماران می‌بایست یک برنامه توانبخشی پیشرفته را علاوه بر این سه نوع درمان پیگیری و انجام دهند. همچنین، نتایج این آزمایشات با نتایج گروه کنترل 12 نفری که فقط از برنامه توانبخشی بهرمند بودند، مقایسه گردید. بعد از 6 جلسه تکارتراپی کاهش چشمگیری در میزان ورم دست و پا بیماران مشاهده شد، و نتایج حاکی از آن بود که تکارتراپی در درمان ورم و همچنین بهبود عملکرد و تسکین درد و ناراحتی کمک‌کننده است.

آستئوآرتریت زانو 

آستئوآرتریت زانو

یک آزمایش رندومی و تحت کنترل بر روی بیماران مبتلا به آستئوآرتریت زانو انجام گرفت و این افراد به مدت 2 هفته تحت درمان با دستگاه تکارتراپی قرار گرفتند تا مقایسه‌ای بین مقیاس‌های درد، عملکرد عضلات، قدرت، میزان انعطاف‌پذیری ماهیچه‌ها بعد از آزمایش و حین پیگیری مراقبت‌های یک تا سه ماهه این گروه با نتایج گروهی که به آنها شبه‌دارو تجویز شده بود، به عمل آید. بعد از اجرای تکنیک‌های درمانی بوسیله دستگاه تکارتراپی بهبودی چشمگیری در تمامی مقیاس‌های فوق‌الذکر مشاهده شد. این بررسی بر مقرون به صرفه بودن درمان از طریق تکارتراپی و مزیت‌های بلند‌مدت آن تاکید دارد.

محققان طی آزمایشی دیگر تصمیم به بررسی واکنش‌های حرارتی-فیزیولوژیکی گرفتند و در این آزمایش 45 بیمار مبتلا به آستئوآرتریت زانو در سه گروه قرار داده شدند و به ترتیب تحت درمان تکارتراپی، تکارتراپی همراه با تجویز شبه‌دارو و گروه تحت کنترل قرار گرفتند. در این آزمایش مقیاس‌های زیر مورد ارزیابی قرار گرفتند: دمای پوست و جریان خون، عمق جریان خون، دمای عضلات مرکزی بدن، فشار خون و نبض قبل و بعد از مداخله و پیگیری مراقبت‌های 20 دقیقه ای. با مقایسه این سه گروه معلوم شد تکارتراپی از نتایج بهتری نسبت به دو گروه دیگر برخوردار است و نتایج زیر در خصوص گروهی از بیماران که از درمان تکارتراپی بهرمند بودند بدست آمد. این نتایج به شرح زیر هستند، افزایش جریان خون و دمای پوست، درد خفیف و عمیق بودن گردش خون.

تاندون آشیل 

محققان به مطالعه اثرات بد درمان تاندون آشیل 16 فرد سالم با استفاده از دو روش تکارتراپی و تجویز شبه‌دارو پرداختند. گزینه‌های مورد بررسی عبارت بودند از: کشیدگی تاندون و مشخصه‌های گردش‌خون مانند حجم هموگلوبین، کاهش یا افزایش هموگلوبین خون 5 دقیقه قبل از آزمایش و 30 دقیقه بعد از آزمایش. نتایج حاصل از درمان با تکارتراپی حکایت از حجم بسیار بالای هموگلوبین خون، اکسیژن موجود در آن و کشیدگی تاندون داشت. نتایج حاصل ثابت می‌کند تکارتراپی موجب بهبود گردش‌خون در ناحیه تاندون آشیل می‌گردد، بنابراین از این دانش می‌توان در درمان و معالجه انواع گوناگون آسیب‌دیدگی‌های تاندونی بهره گرفت.

سندروم نشانگان یا گیرافتادگی شانه 

یک بررسی تطبیقی و مقایسه‌ای دیگری توسط محققان انجام گرفت و به مطالعه شدت درد و عملکرد عضلات (مقیاس‌ها و پرسشنامه‌هایی در رابطه با معلولیت و ناتوانی) 46 بیمار پرداخته شد. این بیماران به سندروم گیرافتادگی شانه مبتلا بودند و در دو گروه تقسیم‌بندی شدند و به ترتیب تحت درمان تکارتراپی و شبه‌دارو قرار گرفتند. در پایان، نتایج درمان قبل و بعد از آزمایش و طی دوره پیگیری مراقبت 2 ماهه مورد بررسی قرار گرفت. این بیماران هر هفته یکبار و به مدت 3 هفته متوالی تحت 3 نوع تکنیک درمانی تکارتراپی یا تجویز شبه‌دارو قرار رفتند. در خصوص گروهی که با تکارتراپی درمان شدند باید بگوییم نمرات مربوط به عملکرد عضلات و شدت درد طی مراقبت 2 ماهه بهبود یافت و این نتایج در مورد گروهی که با شبه‌دارو معالجه شدند، صدق نمی‌کرد. این بررسی بر تعداد کم جلسات درمانی و مزیت‌های مثبت و طولانی مدت درمان با تکارتراپی تاکید دارد.

موارد منع استعمال


تکارتراپی یک نوع تکنیک درمانی بی‌خطر و بدون عوارض جانبی به حساب می‌آید. اگر از این دستگاه به‌درستی استفاده شود هیچ گونه عوارض جانبی ندارد چراکه دستگاه تکارتراپی فقط انرژی زیست‌سازگار را برای بافت‌های بیولوژیکی بدن فراهم می‌سازد.

این دستگاه حتی در صورتی که بیمار اندام مصنوعی فلزی استفاده کند یا پلاتین در دست و پای خود داشته باشد، کاربرد دارد. حین درمان متخصص تکارتراپی تماس نزدیکی با بیمار دارد و ممکن است شدت ساطع کردن امواج را با توجه به فیدبک و شرایط بیمار کم یا زیاد کند و از این طریق مانع از بروز مشکلات بعدی گردد. اگر بیمار به‌تنهایی اقدام به استفاده از این دستگاه بکند، این امکان برای بیمار وجود دارد که با فشار دادن دکمه سلامت روی دستگاه به‌طوراتوماتیک فرآیند درمانی را متوقف یا از سر بگیرد و با این روش ضریب ایمنی را بالا ببرد.

معمولاً تکارتراپی طی چند جلسه درمانی انجام می‌گیرد؟ 


اصولاً تعداد جلسات درمانی به شرایط پاتولوژیکی بیمار و چگونگی واکنش او به درمان بستگی دارد. اگر آسیب‌دیدگی حاد باشد معمولاً 3 تا 5 جلسه درمان کفایت می‌کند، اما در خصوص آسیب‌دیدگی‌های مزمن به تعداد جلسات درمانی بیشتری احتیاج است. واضح است تشخیص صحیح عارضه در بالا بردن درصد نتایج مثبت از اهمیت بسزایی برخوردار است.

تکارتراپی چقدر زمان می‌برد؟ 


مدت زمان این نوع درمان ممکن است از چند دقیقه تا نیم ساعت متغیر باشد و این به میزان آسیب‌دیدگی، شرایط بیمار و خواسته‌ای که از درمان دارد و همچنین سایز محل آسیب‌دیده بستگی دارد.

آیا درمان با تکارتراپی خطر دارد؟ 


تکارتراپی درمانی کاملا بی‌خطر است و تهدیدی برای سلامتی بیمار محسوب نمی‌شود. این دستگاه با تولید حرارتی خوشایند انرژی زیست‌سازگار را در اختیار بافت‌های بیولوژیکی بدن قرار می‌دهد. تکارتراپی نوعی درمان راحت و آرامش‌بخش تلقی می‌گردد. علاوه‌براین، تمامی دستگاه‌های تکارتراپی به یک سیستم انتقال انرژی بیولوژیکی مجهز هستند، بدین‌معنا که انرژی رفته‌رفته و در صورت برقراری تماس بین دستگاه و بافت‌های بیولوژیکی ساطع می‌گردد. درمان مشکلات مفاصل و عضلات به لطف بهره‌گیری از این سیستم پیشرفته کاملاً بی‌خطر، کنترل شده و بسیار نتیجه‌بخش انجام می‌گیرد.

آیا این نوع درمان دردآور است؟ 


تکارتراپی به هیچ عنوان درد ندارد. طی درمان بیمار نوعی حس گرما و حرارات خوشایند را تجربه می‌کند و این ویژگی پروسه درمانی را برای بیمار بسیار راحت و بدون دردسر خواهد کرد.

 

مشاوره تلفنی با پزشکان مرکز :

 09370015333

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مشاوره رایگان