آیا قوز و کیفوز پشت قابل درمان است؟

بله قوز و کیفوز کمر و پشت با روشهای ورزش درمانی،بریس و در موارد شدید جراحی قابل درمان است.کیفوز یا قوز به گردتر شدن و خمیدگی ستون فقرات اطلاق می شود.معمولا توصیه می شود ابتدا از ورزش درمانی و روش های غیر جراحی مانند فیزیوتراپی و در موارد ضروری از قوزبند و بریس های مخصوص استفاده شود.در مواردیکه پزشک بعد از معاینه و تصویربرداری متوجه نیاز به جراحی باشد بیمار به جراحی ارجاع می گردد.

در کلینیک تخصصی پروفسور فروغ  رویکرد اصلی  معاینه بیمار، تصویر برداری واستفاده ازبهترین روش ممکن   برای بهترین نتیجه است.این روش ممکن است بسیار ساده و یا گاهی پیچیده باشد.در صورتیکه در معاینه بیمار متوجه نیاز او به درمان جراحی بشویم قطعا او را به بهترین جراحان معرفی خواهیم کرد.در مواردیکه بیمار به خدمات روشها ی جراحی بسته  نیاز داشته باشد کلینیک پروفسور فروغ این امکان را برای بیماران فراهم آورده است که با بهترین روشهای جراحی بسته درمان انجام شود.
 تلفن رزرو نوبت 66572220

در درمان قوز یا کیفوز پشت سن چقدر موثر است؟

سن در درمان قوز یا کیفوز پشت بسیار مهم است در سن رشد و باز بودن صفحه رشداگر زاویه قوز پشت کمتر از 70 درجه باشد.جای امیدواری برای درمان با بریس و ورزش وجود دارد.ولی در زوایای بالاتر از 70 درجه باید جراحی انجام شود.

آیا قوز یا کیفوز پشت باعث افزایش فشار روی مهره ها می گردد؟

بله فشار روی مهرها در اثر قوز یا کیفوز  پشت چند برابر می شود.

قوز کمر و پشت
قوز کمر و پشت

آنچه باید در مورد قوز یا کیفوز  پشت بدانیم؟

قوز یا کیفوز  پشت بدلیل اینکه در مهره های پشتی یا توراسیک(عمدتا در مهره های پشتی وسطی و پایینی T5-T12) ایجاد می گردد بعنوان قوز پشت نامیده می شود.

 

قوز پشت بیشتر در مهره های وسطی و پایینی
قوز پشت مهره های وسطی و پایینی

ستون فقرات بطور طبیعی دارای مقداری انحنا می باشد.

قوز و گوژپشتی

قوز پشت
قوز پشت
هنگامی که شما از پشت به ستون فقرات نگاه می کنید، ستون فقرات می بایست صاف بوده و در مرکز ناحیه لگن قرار داشته باشد.به هر حال، هنگامی که به ستون فقرات از پهلو نگاه می شود، این بخش از بدن دارای یک انحنای طبیعی است  و به این ترتیب امکان حفظ تعادل بدن با توجه به اینکه ستون فقرات پشت اندام های سینه و شکم قرار گرفته، فراهم می شود.ستون فقرات دارای دو انحنای رو به بیرون و دو انحنای رو به داخل است که به همراه یکدیگر ظاهر حرف S را تشکیل می دهند.در ناحیه گردن و پایین کمر یک انحنا به سمت داخل یا پشت نوسانی به نام لوردوز (گودی کمر) وجود دارد.در ستون فقرات ناحیه قفسه سینه و استخوان خاجی یک انحنای رو به خارج به نام کیفوز یا قوز وجود دارد. این منحنی ها بطور عادی با یکدیگر متوازن هستند و به این ترتیب در هنگام ایستادن، فرد می تواند تعادل خود را با قرار گرفتن دقیق سر در بالای لگن حفظ نماید. ایستادن در این حالت می توانداثرات ناشی از جاذبه را حداقل کرده و به فرد امکان دهد در بهترین موقعیت قرار گیرد.به این ترتیب کمترین انرژی برای حرکت یا ایستادن صرف می شود.

قوز کمر چیست؟

قوز کمر و کیفوز  پشت می تواند بر ظاهر فرد از جلو یا پهلو تاثیر گذارد.ستون فقرات در ناحیه قفسه سینه می بایست کمی در ناحیه پشت شانه ها انحنا داشته باشد.در حالت عادی ستون فقرات می تواند از 20 تا 40 درجه در هنگام نگاه کردن به فرد از پهلو زاویه داشته باشد.در صورتی که انحنای ستون فقرات از این مقدار بیشتر شود، فرد دچار قوز کمر می شود.

انواع قوز کمر و دلایل ایجاد آن

انواع قوز کمر

قوز یا کیفوز وضعیتی:

تاثیر نشستن بر روی قوز پشت
نشستن و قوز کردن

وضعیت قرار گرفتن بدن در هنگام ایستادن،نشستن و خوابیدن در ایجاد قوز پشت موثر است.

رایج ترین نوع قوز کمر و  کیفوز پشت در نتیجه قرار دادن بدن در شرایط ضعیف و نادرست ایجاد می شود.بخصوص در دنیای امروز که بیشتر فعالیتها از طریق رایانه و موبایل انجام می شود. بیمارانی که علت قوز کمر آنها وضعیتی است می توانند با پشتکار وضعیت قوز کمر خودرا با ایستادن به صورت صحیح اصلاح نمایند. برای این بیماران، هیچ نقص ساختاری واقعی در ستون فقرات وجود ندارد و علت قوز کمر در آنها پیشرفت نمی کند.

قوز کمر ساختاری(Structural):

قوز ناشی از اشکال مهره ها

در این حالت در واقع به دلیل اشکال در ساختمان مهره یا ستون فقرات قوز ایجاد می شود.قوز کمر ساختاری اشاره به افزایش انحنای ستون فقرات بدون ارتباط با وضعیت قرار گرفتن بدن یا خمیده بودن کمر دارد. افرادی که دچار قوز کمر ساختاری هستند، نمی توانند ستون فقرات خود را صاف نمایند.این بیماران برای ایستادن عادی با مشکل مواجه هستند و در ناحیه کمر و پا درد احساس می کنند. این علائم معمولاً با گذشت زمان تشدید می شوند و هر چه بیمار بیشتر و بیشتر به سمت جلو خم شود،تلاش برای ایستادن وی سخت تر خواهد شد. شدت این علائم معمولاً بستگی به مقدار و علت قوز پشت دارد.

سایر دلایل

قوز کمر و کیفوز پشت می تواند در نتیجه سایر مشکلات یا نواقص ستون فقرات ایجاد شود.هر یک از این شرایط باعث کاهش ارتفاع در قسمت بالای ستون فقرات می شودکه می تواند افزایش قوز کمر را برای فرد بیمار به همراه داشته باشد. دلایل معمول که باعث این شرایط می شود عبارت از شکستگی ناشیاز فشار به خاطر ابتلا به پوکی استخوان، سایر موارد شکستگی ستون فقرات یا ابتلا به بیماری تحلیل برنده دیسک می باشد.

تشخیص کیفوز و گوژپشتی (قوزکمر و پشت،کیفوز):

از زمان ورود بیمار به کلینیک و مشاهده طرز راه رفتن و ایستادن و نشستن بیمار معاینه او شروع می شود.در واقع بررسی سابقه پرونده پزشکی و معاینه دقیق رویکرد اصلی کلینیک خواهد بود.لذا موارد زیر در کلینیک انجام می شود:

        .مشاهده:طرز راه رفتن و حرکت ستون فقرات ارزیابی می گردد.

       .توان عضلات:وضعیت قدرت عضلانی ستون فقرات بررسی می گردد.

        .بررسی علایم بیمار:آیا بیمار درد دارد ،درکدام نقطه و با چه شدتی.

        .معاینه:بررسی رفلکس ها،وضعیت حس بدن ، بررسی مهارتهای راه رفتن و در نهایت وجود علایم خاص و یا یافته های خاص که به روند تشخیص و درمان کمک کند .

قوز کمر در اثر بیماری شوئرمن:

رایج ترین نوع قوز ساختاری در اصطلاح قوز کمر شوئرمن نامیده شده و معمولاً در سنین 12 تا 14 سالگی تشخیص داده می شود.قوز کمر شوئرمن مربوط به ستون فقرات ناحیه قفسه سینه استکه با توجه به زاویه بیش از 40 درجه در ستون فقرات ایجاد شده و باعث می شود سه عدد از مهره ها یا تعداد بیشتری از آنها در یک ردیف قرار گیرند.دلیل ایجاد قوز کمر شوئرمن ناشناخته است. به هر حال، محققان اعتقاد دارند این مشکل با رشد و توسعه غیر عادی استخوان ارتباط دارد. این شرایط می توانددر نتیجه قرارگیری نادرست مهره ها به صورت ژنتیک ایجاد شود و در اکثر موارد در طول دوره ای مشاهده و تشخیص داده می شود که رشد استخوان ها سریع است(برای مثال دوره نوجوانی).اکثر بیماران در ابتدا با وضعیت قرارگیری ضعیف یا خمیده شدن کمر مواجه می شوند و این شرایط می تواند با افزایش انحنای کمر باعث ایجاد درد برای بیمار شود.

تشخیص بیماری شوئرمن:

تشخیص این مشکل بر اساس معاینه فیزیکی و تهیه عکس رادیولوژی انجام می شود.در این حالت یک سابقه پزشکی کامل از بیمار دریافت می شود تا به این ترتیب بتوان سایر دلایل بالقوه تاثیرگذار بر ایجاد قوز کمر را تشخیص داد. عکس برداری رادیولوژی به منظور ارزیابی وضعیت قرارگیری مهره ها در ستون فقرات و اندازه گیری انحنای کلی آن در هنگام نگاه کردن به فرد از جلو و عقب مورد استفاده قرار می گیرد.بیمار مبتلا به قوز کمر شوئرمن را می توان با توجه به زاویه ستون فقرات بیشتر از 40 درجه تشخیص داد.همانطور که گفته شد، این شرایط باعث می شود سه مهره یا بیشتر در یک ردیف غیر استانداردقرار گیرند.در صورتی که برای بیمار از اسکن ام آر آی (MRI) استفاده شود،معمولاً گره های اشمولز در ستون فقرات مشاهده شده و فتق دیسک محدود در ناحیه انتهایی مهره ها دیده می شود.این نوع فتق دیسک متفاوت از فتق دیسکی است که در ناحیه ای از ستون فقرات که اعصاب در آنها وجود دارد، ایجاد می شود.

راه ها و روش های درمان

روش درمانی مورد استفاده در این حالت بستگی به سن بیمار،اندازه انحنای کمر، علائم بیمار و دلیل اصلی ایجاد قوز کمر و پشت دارد.اکثر بیماران مبتلا به این مشکل در ابتدا از نظر افزایش قوز کمر با گذشت زمان مورد بررسی قرار می گیرند.در طول این مدت، از برنامه های حرکتی منظم برای بهبود وضعیت قرار گیری ستون فقراتو کمک به تقویت عضلات آن استفاده می شود. فیزیوتراپی و درمان دستی ستون فقرات ،درمان کیفوز با ورزش نیز می تواند برای درمان علائم ناشی از قوز کمر مورد استفاده قرار گیرند.

مشاهده

تا زمانی که قوز کمر و کیفوز پشت شدید نشده باشد، به اکثر بیماران توصیه می شوداز یک دوره بررسی بیماری با انجام معاینات سالانه و عکس برداری رادیولوژی به منظور تشخیص افزایش انحنا در ستون فقرات استفاده شود. در این زمان، بهافراد بیمار اغلب توصیه می شود فعالیت هایی را انجام دهند که می تواند به تقویت عضلات ستون فقرات کمک کرده و نیز انحنای ستون فقرات را تا حد ممکنانعطاف پذیر نگه دارد. علاوه بر این انجام تمرین های کششی نیز می تواند در این شرایط مفید باشد.

بریس یا قوزبند:

قوزبند
قوزبند برای اصلاح قوز پشت
برای مواردی که قوز کمر و پشت در حال پیشرفت باشد یا در ابتدا به صورت شدید در فرد مشاهده شود، می توان از قوزبند طبی یا بریس برای کمک به تقویت ستون فقرات و جلوگیری از پیشرفت آن در طول سال های رشد استفاده کرد. درمان قوز کمر با بریس فقط برای بیمارانی استفاده می شود که هنوز در سن رشد هستند زیرا این روش اثربخشی خاص بر بیماران میانسال ندارد. بریس درمانی برای بیمارانمبتلا به قوز کمر شوئرمن در سنین رشد و نوجوانی مشابه بریس درمانی برای بیماران مبتلا به اسکولیوز است، اما با این وجود محل قرارگیری و نوع بریس ممکن است بر اساس موقعیت ایجاد قوز کمر متفاوت باشد برایبیمارانی که نیاز به استفاده از بریس دارند، معمولاً از بریس های خاص سبک وزن استفاده می شود. این بریس ها به صورت سفارشی بر اساس قالب تهیه شده از بدن بیمار ساخته می شوند و امکان پوشیدن آنها در زیرلباس برای درمان قوز کمر وجود دارد. به این ترتیب بیمار می تواند در زمان استفاده از بریس اکثر فعالیت های روزانه و ورزش رفع قوز کمر مورد نظر خود را مشابه حالت عادی انجام دهد. این بریس ها از مواد پلاستیکی سبک وزن و با توجه به قالب تهیه شده از انحنای ستون فقرات ساخته می شوند. هدف از استفاده بریس حفظ انحنای عادی ستون فقرات و جلوگیری از بیشتر شدن این انحنا در طول سال های رشد است.

فیزیوتراپی

هنگامی که از فیزیوتراپی و ورزش برای قوز یا کیفوز پشت به همراه بریس استفاده شود، این درمان می تواند به تقویت، انعطاف پذیری و افزایش دامنه حرکتی ستون فقرات و عضلاتاطراف آن کمک موثر نماید. تاکید اصلی در این حالت بر انعطاف پذیری عضلات کمر و زردپی،افزایش قدرت عضلات کمر، و بهبود وضعیت قرارگیری ستون فقرات و درمان قوز کمر است.

یک حرکت ساده برای اصلاح قوز پشت:
 

مصرف دارو

در صورتی که بیمار در نتیجه قوز کمر دچار درد شود، می تواند از دارو برای کنترل مشکل و بهبود علائم آن استفاده نماید. به این ترتیب بیمارانی که از قوز کمر ساختاری رنج می برند،می توانند داروهای مناسب برای بهبود شرایط بیماری مصرف کنند.پزشک احتمالاً تجویز دارو برای بیمار را با داروهای ضعیف تر شروع می کند. به این ترتیباگر مصرف این داروها بتواند درد بیمار را کاهش داده یا آن را کنترل کند، دیگر نیازیبه استفاده از داروهای قوی تر برای بیمار نخواهد بود.


درمان توسط متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ورزشهایی را به شکل زیر توصیه خواهد کرد:

 

متخصص طب فیزیکی و توان بخشی می تواند از روش های دستکاری ستون فقرات و جا انداختن مهره ها به منظور بهبود دامنه حرکتی مفصل استفاده نماید.این روش درمانی یک روش فعال است که در آن پزشک از دست های خود برای درمان قوز پشتبیمار با تکنیک های مختلف استفاده می کند.•    درمان های دستی ستون فقرات می تواند به شناسایی مفاصل آسیب دیده یا مفاصلی که دارای حرکت غیر عادی هستند کمک موثر نماید. به این ترتیب با استفاده از تکنیک وارد کردن فشار در سطح مناسب می توان بافت نرم را کشیده و سیستم عصبی را برای بازیابی حرکت های عادی ستون فقرات تحریک نمود.•    تکنیک فلکشن دیستراکشن روشی است که در آن بدون وارد کردن فشار به ستون فقرات وضعیت آن اصلاح می شود. این تکنیک برای افرادی استفاده می شود که قوز کمر آنها با بیماری دیسک تحلیل رونده و یا ایجاد محدودیت در حرکت های ستون فقرات در ناحیه قفسه سینه (بخش میانی کمر) همراه است.• دستکاری با کمک ابزار یک روش دیگر برای دستکاری ستون فقرات بدون وارد کردن فشار بدون دست می باشد.در این حالت فرد معالج از ابزارهای مخصوص برای وارد کردن فشار به ستون فقرات بدون نیاز به نیروی دست استفاده می کند.تکنیک های درمان های دستی همچنین گاهی اوقات برای درمان آسیب دیدگی رباط ها و یا عضلات مورد استفاده قرار می گیرد.

تکنیک های مورد استفاده در این حالت به شرح زیر هستند:

درمان نقطه محرک به متخصص طب فیزیکی کمک می کند نقاط خاص سفت شده و دردناک در یک عضله را شناسایی نماید. به این ترتیب پزشک می تواند با وارد کردن فشار مستقیم بهاین نقاط به آزاد شدن گرفتگی کمک کند.• تکنیک های کشش دستی مفصل و مقاومت می تواند به کاهش علائم قوز کمر کمک کند.انرژی درمانی عضله که یک تکنیک استخوانی است، مثال خوبی برای درمان دستی مفصل در حالت مقاومت و پایداری می باشد.•درمان بافت نرم با کمک ابزار می تواند به درمان بافت های آسیب دیده در بدن کمک کند. پزشک متخصص طب فیزیکی می تواند از تکنیک گراستون برای این کار استفاده کرده و با ضربه زدن های آرام و منظم با یک وسیله مخصوص بر روی عضله آسیب دیده، مشکل بیمار را درمان کند.

سایر روشهای درمانی:

متخصص طب فیزیکی همچنین می تواند از سایر روش های درمانی برای کاهش التهابایجاد شده در نتیجه قوز کمر به شرح زیر استفاده نماید:  تکنیک تحریک الکتریکی از جریان الکتریکی دارای فرکانس پایین برای تحریک عضلات وکاهش التهاب ایجاد شده استفاده می نماید.

امواج مافوق صوت می تواند به کاهش اسپاسم، سفتی، و درد عضلات کمک کند.این روش با ارسال امواج صوتی به بافت های عضله کار کرده و یک سطح گرما درناحیه تحت درمان ایجاد می کند که می تواند به افزایش گردش خون در این ناحیه کمک موثر نماید.علاوه بر این، متخصص طب فیزیکی ممکن است از تمرین های حرکتی درمانی برایکمک به بازیابی حرکت های عادی ستون فقرات استفاده نماید. به این ترتیب پزشک متخصص می تواند به بیمار حرکات لازم برای مدیریت علائم ناشی از قوز کمر را آموزش دهد .

بیوفیدبک نیز از روشهای تخصصی است که با اصلاح عملکرد عضله باعث بهبود قوز یا کیفوز پشت می شود.


عمل جراحی

اکثر بیماران دچار قوز کمر و کیفوز پشت ، نیازی به عمل جراحی جهت درمان ندارند.عمل جراحی قوز کمر به بیمارانی توصیه می شود که قوز کمر آنها به پیشرفت خود ادامه می دهد یا علائم مشکل علیرغم استفاده از روش های درمانی غیر جراحی برطرف نمی شوند.عمل جراحی اصلاحی برای قوز ایجاد شده در ستون فقرات قفسه سینه معمولاً هنگامی پیشنهاد می شود که انحنای ستون فقرات بیشتر از 80 تا 90 درجه با توجه به عکس رادیولوژی تهیه شده، باشد. قوز کمر می تواند در نواحی میانی یا پایین کمر نیز ایجاد شود و در این حالت عمل جراحی به بیمارانی توصیه می شود که قوز کمر آنها بیشتر از 60 تا 70 درجه باشد. علاوه بر این عمل جراحی یک انتخاب برای بیمارانی است که به خاطر درد کمر دچار ناتوانی شده اندیا قوز کمر آن ها باعث وارد شدن فشار به کانال نخاعی یا اعصاب موجود در این ناحیه از بدن شده باشد.

تلفن رزرو نوبت در کلینیک تخصصی پروفسور فروغ 66572220

مشاوره تلفنی با پزشکان مرکز :

 09370015333

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید