کرونا:زندگی قبل و بعد از ابتلا به ویروس کرونا ؟ زندگی بهتر امکانپذیر است؟

کرونا چگونه به بدن صدمه می زند؟ برای مشاهده ویدیو کلیپ کلیک کنید

کرونا ویروس ، افراد زیادی از جامعه را مبتلا کرده است و ضروریست بدانیم قبل و بعد و حین ابتلا به ویروس کرونا چه باید بکنیم؟

متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی با توجه ویژه ای که به کیفیت زندگی دارند برنامه هایی را برای بیماران کرونا جهت پیشگیری ،حین ابتلا و بعد از بهبودی کرونا تدوین نموده اند که تبعیت از این پروتکل ها برای بیماران بسیار مفید است. در این مقاله علاوه بر مطالب مربوط به حیطه طب فیزیکی و توانبخشی مطالبی را در خصوص توصیه های درمانی از دیدگاه همکاران متخصص ریه و متخصص عفونی که در سایت WHO  سازمان بهداشت جهانی پذیرفته شده و درج گردیده مطرح می گردد بدیهی است اطلاعات غیر علمی و ثابت نشده و نظرات شخصی افراد در این مقاله درج نخواهد شد.

آیا ابتلا به ویروس کرونا یا کوید -19 قابل پیشگیری است؟

بله این ویروس با زدن ماسک،شستن دستها ،عدم حضور در اجتماعات و رعایت نکات بهداشتی قابل پیشگیری و کنترل است.

 ویدیو کلیپ آشنایی با کرونا

 

اگر متوجه شویم با فرد کرونایی در تماس بوده ایم چه باید بکنیم؟

ویروس کرونا 2 تا 5 روز قبل به بدن بیمار انتقال یافته است و هر فردی که با بیمار کرونایی 2 تا 5 روز قبل در تماس بوده بایدنسبت به این بیماری هوشیار باشد و بهتر است بین دو تا 5 روز بعد از تماس با یک بیمار مبتلا به کرونا تست غربالگری PCR انجام دهد.

علایم ابتلا به کوید-19 چیست؟

غالبا با تب ملایم ،گلو درد، سوزش گلو، سرفه خشک و درد عضلانی شروع می شود.

علایم دیگر:

کوید-19 می تواند علایم زیر را نیز بوجود آورد:

بی حالی،سردرد، اختلال حس چشایی و بویایی، اسهال،دردهای پشت و دردهای قفسه سینه، کمر درد، التهاب و کانجاکتیویت چشمی و علاین نادر دیگر در این بیماری ممکن است بروز کند.

اگر کوید-19  گرفتیم چه مدت باید قرنطینه شویم؟

این بیماری در نوع ملایم و خفیف در مدت 2 تا 3 هفته بهبودی می یابد و در موارد شدید بین 3 تا 6 هفته بهبودی زمان می برد. توصیه می شود تا دوهفته بعد از شروع علایم در نوع خفیف فرد قرنطینه باشد و تا سه روز بعد از بهبودی کامل قرنطینه رعایت شود. در صورت بستری بدن و بهبودی کامل سه روز بعد از قطع کامل و احتیاطا یک هفته بعد از قطع کامل علایم و بهبودی قرنطینه رعایت شود.

آیا ویروس کرونا در معتادان کمتر دیده می شود؟(باور غلط)

خیر ،مطالعات نشان می دهد که  درصد ابتلا معتادان به ویروس کرونا بیشتر از افراد عادی جامعه بوده و تعداد افراد معتادی که بعد از ابتلا به کرونا به بستری نیاز داشتند بیشتر از افراد نرمال جامعه بوده است.

در مطالعه دیگری در صد ابتلا به کوید -19 در افراد سیگاری ،کشیدن سیگار و معتادان بیشتر ذکر شده و تعداد بیشتری از این افراد نیاز به بستری در بخش و یا ICU  داشته اند.

آیا ویروس کرونا از طریق غذا منتقل می شود؟

خیر، ویروس کرونا یک نوع زنجیره ژنتیکی است که برای بقا خود نیاز به بدن انسان یا حیوان دارد و بعد از نفوذ به بدن شروع به تکثیر کرده و به سلولهای بدن فرمان تکثیر ویورس داده و عملیات مخرب خود را آغاز می کند لذا در درون عذاها و میوه ها باقی نمی ماند و قابل انتقال نیست.

آیا ویروس کرونا با غذا خوردن و آشامیدن منتقل می شود؟

خیر این ویروس از طریق گوارشی منتقل نمی شود . در بررسی های آزمایشگاهی گزارشاتی دال بر وجود این ویروس در سیستم گوارشی مطرح شده است ولی این ویروس با خوردن و از طریق دهان منتقل نمی شود ولی امکان انتقال آن از طریق دست آلوده با لمس صورت و بینی میسر است.

آیا خوردن الکل کوید-19 را از بین می برد ؟

خیر، کوید -نوزده از طریق گوارشی منقل نیم شود لذا لزومی به این نوع تفکر وجود نداشته و مصرف الک نه تنها مفید نبوده بلکه در الکلیسم باعث تخریب بیشتر بافتها می گردد. ولی الکل 60 درصد  به عنوان یک ماده ضد عفونی کننده روی سطوح می تواند استفاده شود.

آیا روشهای طب سنتی در کنترل و درمان ویروس کوید -19 موثر است؟

هنوز شواهد کافی دال بر تاثیر روشهای طب سنتی در درمان و پیشگیری از کوید -19 به دست نیامده است ولی با توجه به اینکه طب سنتی عمدتا به خوردن و یا آشامیدن و یا منع خوردن و آشامیدن بعضی خوراکیها می پردازد مانعی برای اجرا آن نیست و مصرف بعضی گیاهان دارویی مفید گزارش شده است که قطعا هم در طب سنتی هم در طب نوین مورد استفاده قرار می گیرد. به جز موارد خاصی که ممکن است دستورات غیر علمی مضر باشد بقیه موارد بدون ضرر و قابل اجراست. بعنوان نمونه سوزاندن عنبر نسارا در افراد مستعد آلرژی و بیماران آسم و موارد خاص دیگر می تواند خطرناک باشد.ضمن اینکه در طب نوین نیز توصیه هایی برای خوردن و نخوردن بعضی خوراکیها و آشامیدنیها وجود دارد.

برای تقویت سیتم ایمنی چه باید انجام دهیم؟آیا ورزش و تغذیه در کنترل کوید -19 موثر است؟

ورزش از توصیه های سازمان بهداشت جهانی برای پیشگیری از کوید-19 است انجام 150 دقیقه ورزش ملایم  و یا 75 دقیقه ورزش سنگین  در هفته  مفید است.

تغذیه برای پیشگیری و درمان کوید -19:

کاهش مصرف نمک، شکر سفیدو شیرینی ها،روغن، سرخ کردنیها، نوشابه های صنعتی،فست فودها

توصیه به مصرف مایعات و میوه های تازه،دمنوش ها،سبزیجات و فیبرها،آجیل

توصیه های طب سنتی مانند خوردن گرمیها ،زنجبیل ، دارچین ، دمنوشهای گرم و معتدل، بخور دادن  و .. مانعی ندارد مگر در موارد خاص که با معاینه و صلاحدید پزشک انجام می شود.

اگر مبتلا به ویروس کرونا شدیم چه باید بکنیم؟

در 80 در صد بیماران علاینم خفیف است و با درمانهای ساده مشکل حل می شود ، لذا بعضی بیماران که در این گروه قرار گرفته اند تصور می کنند روش درمانی آنها خوب بوده و به همه روش خودشان را توصیه می کنند غافل از اینکه بیماری آنها خفیف بوده و قابل تسری به کوید -19 شدید نمی باشد.در این موارد در هفته اول یک پروتکل درمانی وجود دارد و از هفته دوم به بعد پروتکل دیگری انجام می شود.و نظر به تغییر پروتکل ها از درج آنها اجتناب می شود.

20 درصد نوع متوسط تا خفیف را می گیرند و نیاز به بستری دارند که 5 درصد به ICU  منتقل می شوند و نیمی از افرادی که به ICU  متقل می شوند متاسفانه فوت می کنند.

خطرناکترین مشکل کوید-19 مشکلات ریوی و مشکلات قلبی عروقی است این بیماری ریه را تخریب و باعث اتلالت انعقاد خون و اختلالات عملکرد قلب می شود و عمده مشکل پزشکان این دو مشکل است که متخصصین طب سنتی و حتی طب نوین گاهی از درمان آن عاجز مانده اند.

در نوع متوسط و شدید بیمار دادن داروهای تزریقی برای تقویت سیتم ایمنی، کورتون با دوز بالا آنتی بیوتیک های خاص تاسیید شده سازمان بهداشت جهانی ضروریست.

در صورت کاهش غلظت اکسیژن خون ابتدا دادن اکسیژن با لوله وبعد ماسک و دستگاه مخصوص و در شرایط بدتر انتقال به ICU  و استفاده از ونتیلاتور ضروریست.

آیا آزیترومایسن در کنترل کوید -19مفید است؟

خیر این دارو از پروتکل کوید-19 حذف شده است.

چه داروهایی در مورد کنترل کوید-19 تایید شده اند؟

ویتامین D ،ویتامین C، فاموتیدین،رمدسیور، پالس کورتون، داروهای تقویت ایمنی، ناپروکسن در کنترل درد

چه عوارضی بعد از بهبودی از کوید-19ممکن است  باقی بماند و نیاز به روشهای طب فیزکی وتوانبخشی دارد؟

کرونا و ورزش
کرونا و طب فیزیکی وتوانبخشی

کوید -19 بر روی عضلات، سیستم ریه ،سیستم قلبی عروقی و مغز دارای عوارض است که از خفیف تا شدید می تواند باشد .وجود بی حالی ، کاهش انرژی ، افسردگی و اضطراب،اختلالات ادراکی ،حافظه و تمرکز،اختلالات چشایی و بویایی در این بیماران ممکن است دیده شود. در مجله JAMA  Neurology  حدود 36 در صد بیماران به نوعی اشکالات مرتبط با مغز شامل اختلالات شناختی،حافظه ، اختلال چشایی و بویایی ، اختلال تمرکز و ادراک  و در موارد شدید دلیریوم داشته اند .در موارد ملایم عوارض کم است و ناچیز ولی در نوع متوسط و شدید بخصوص در افراد بستری روزانه 1 تا 1.5  درصد از قدرت عضلانی کم شده و عضلات لاغرتر می شوند.بسته به درگیری ریه مشکلات خفیف تا شدید در ریه باقی می ماند که باید با روشهای طب فیزیکی حل شوند.قدرت قلب کاهش یافتهه و به قولی در کارهای روزانه بیمار کم می آورد.

روشهای طب فیزکی و توانبخشی شامل چه مواردی هستند؟

طب فیزکی وتوانبخشی کرونا
طب فیزکی وتوانبخشی کرونا

پیشگیری:تغذیه مناسب و ورزش و کاهش استرس

در زمان ابتلا:

خفیف:قرنطینه ، انجام ورزشهای تنفسی و استراحت در منزل

متوسط :قرنطینه ، استراحت و تغذیه مناسب ، ورزشهای تنفسی و کششی خفیف،کنترل نیاز به اکسیژن و مصرف اکسیژن در صورت نیاز ،دارو درمانی مناسب

شدید: درمانهای توانبخشی بستری ،دارو درمانی

بعد از بهبودی و مرخص شدن:

بیماران باید از نظر عضلات، ریه، قلب و حافظه و ادراک تحت  درمان قرار گیرند که در کلیپ های ویدیو یی زیر این روشها را  ملاحظه فرمایید.

کلیپ اول عوارض کرونا و روشهای طب فیزیکی:

کلیپ دوم طب فیزکی و توانبخشی در کرونا ورزش درمانی :

 

کلیپ سوم استفاده از اسپیرومتر خانگی و ورزشهای دیافراگم در کرونا

کلیپ چهارم ورزشهای کرونا

 

کلیپ پنجم ورزشهای کرونا

 

 

 

مشاوره تلفنی با پزشکان مرکز :

 09370015333

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مشاوره رایگان