آرتروز لگن
پس از عمل جراحی تعویض مفصل لگن و ران، یکی از مهمترین مواردی که باید به آن بپردازید، بازیابی حرکت مفصل لگن شما است که قبلا در اثر آرتروز لگن ، در آن اختلال ایجاد شده بود. علاوه بر استراحت کافی و کنترل درد پس از عمل جراحی، باید با تقویت عضلات چهار سر ران و مسیر بهبودی کامل پس از عمل تعویض مفصل زانو وزا ران ورزش های سبک و روش های فیزیوتراپی می شود که به بهبودی شما پس از عمل جراحی کمک می کند و معمولا عوارض تعویض مفصل زانو بسیار نادر است.
به منظور دست یابی به موفقیت بلند مدت در بهبودی پس از عمل تعویض مفصل ران، بسیار مهم است که در فرآیند بهبودی شرکت کنید و از دستورالعمل هایی که توسط جراح و فیزیوتراپ به شما ارائه می کنند، به طور کامل پیروی کنید.
ریکاوری
استراحت
استراحت کافی، یک بخش مهم پس از عمل جراحی است. از انجام حرکات و فعالیت هایی که درد شما را افزایش می دهند، خودداری کنید. اگر در هنگام انجام یک حرکت یا فعالیت احساس درد داشتید، آن را متوقف کنید. حتما از واکر یا عصایی استفاده کنید که مورد تایید جراح شما قرار دارد. همچنین مقدار وزنی که بر روی پایتان وارد می کنید نیز باید مورد تایید جراح قرار گرفته باشد.
استفاده از کمپرس سرد و گرم
تنها در صورتی از کمپرس گرم استفاده کنید که پزشک به شما توصیه کرده باشد. بر روی ناحیه ی آسیب دیده کمپرس گرم را به مدت 15 تا 20 دقیقه قرار دهید و این کار را بیش از 4 بار در روز انجام دهید. استفاده از حوله ی گرم و مرطوب کیف آب جوش و حمام آب گرم می تواند به کاهش درد کمک کند. گرما باعث می شود رگ های خونی بزرگتر شوند و در نتیجه جریان خون افزایش یابد. افزایش جریان خون مواد شیمیایی که ایجاد درد می کنند را می راند. همچنین اکسیژن و مواد مغذی موثر در بهبودی را به محل آسیب دیده می رساند. بهتر است هنگام خواب از کیف آب جوش برقی استفاده نکنید.
از کمپرس یخ بر روی محل آسیب دیده به مدت 10 تا 15 دقیقه و بیش از 4 بار در روز استفاده کنید. یخ باعث می شود رگ های خونی تنگ تر شوند و در نتیجه جریان خون کاهش یابد. این امر به کنترل التهاب و کاهش درد ناشی از آن کمک می کند. برای این کار می توانید از کیسه های حاوی یخ استفاده کنید.یک حوله بین کیسه ی یخ و پوستتان قرار دهید.
ورزش
ورزش کردن به منظور بهبودی تعادل، دامنه ی حرکتی و قدرت بدن می تواند به شما برای کنترل درد و بازگشت به فعالیت های عادی روزانه کمک کند. همچنین به شما کمک می کند در آینده با مشکلی مواجه نشوید. فیزیوتراپ شما به دقت به شما آموزش خواهد داد که چگونه به طور صحیح ورزش ها را انجام دهید تا بدون آسیب به لگن، آن را تقویت کنید. برخی از ورزش هایی که فرا می گیرید می تواند شامل مواردی از جمله بالا آوردن زانو، حرکت پا به آرامی به یک سمت، حرکت پا به آرامی به پشت و کشش های ران باشد. از دستورات پزشک در مورد محدودیت در بلند کردن اجسام سنگین پیروی کنید.
فیزیوتراپی
در 6 هفته ی اول پس از عمل جراحی تعویض مفصل لگن، فیزیوتراپی بسیار مهم است. انجام حرکات فیزیوتراپی حرکت لگن را بهبود می بخشد و به شما آموزش می دهد که طی دوره ی بهبودی، چطور حرکت کنید تا به مفصل جدید اجازه ی بهبودی دهید. بیمارانی که تمرینات فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن را انجام می دهند، خیلی سریع تر بهبود می یابند.
حتما در مورد بلند کردن وسایل سنگین با پزشک و فیزیوتراپ خود صحبت کنید. توصیه های آنان به نوع پیوند و سایر عوامل در مورد وضعیت شما بستگی دارد.
مراقبت های بعد از عمل
طی 12 هفته پس از عمل جراحی بیشترین میزان از بافت نرم بهبود می یابد. در طول این مدت هرگز ورزش هایی که توسط پزشک یا فیزیوتراپ به شما توصیه نشده است را انجام ندهید. در غیر این صورت انجام این ورزش ها ممکن است ایجاد آسیب کند و خطر دررفتگی را افزایش دهد.
برای بازگشت به فعالیت های عادی قبلی، لگن شما باید به طور کامل بهبود یابد. به این منظور باید اقدامات احتیاطی خاص را به کار گیرید و به طور منظم ورزش کنید تا به بهبودی صحیح و کامل خود کمک کنید.
توصیه های و مراقبتهای تعویض مفصل لگن (حداقل به مدت 12 هفته)
- تنها در دامنه ی حرکتی که توسط پزشک توصیه شده است، فعالیت کنید.
- هنگام نشستن، زانوهای شما باید پایین تر از لگن قرار گیرد.
- لگن خود را بیش از 90 درجه خم نکنید.
- از توالت فرنگی استفاده کنید.
- هنگام نشستن در اتومبیل، از یک بالش استفاده کنید.
- همواره بر روی یک صندلی سفت و بلند بنشینید که هم سطح زانوها و یا بالاتر از آن ها باشد.
- در حالت نشسته، برای برداشتن چیزی و یا پوشیدن کفش، به جلو خم نشوید. در صورت لزوم از پاشنه کش کفش استفاده کنید.
- در حالت ایستاده، برای چرخیدن، پاهایتان را حرکت دهید. هرگز تنه ی خود را نچرخانید.
- از چرخاندن پا، زانو و لگن خودداری کنید.
- به حالت چهار زانو ننشینید.
- هنگام خوابیدن به یک سمت در تخت خواب و یا هنگام انجام حرکات ورزشی در حالت خوابیده، یک بالش بزرگ بین پاهایتان قرار دهید.
- هنگام خوابیدن به پشت، مچ پاهایتان را روی هم قرار ندهید.
توجه: تنها حرکاتی را انجام دهید که توسط فیزیوتراپ به شما توصیه شده است.
انجام روزانه ی این تمرینات به بهبودی دامنه ی حرکتی، افزایش قدرت عضلات و افزایش تحرک شما کمک می کند. تعداد حرکاتی که انجام می دهید را یادداشت کنید.
کنترل درد
اگر پس از انجام حرکات ورزشی، درد و تورم افزایش یافت و بیش از 2 ساعت ادامه داشت، به پزشک مراجعه کنید و فعالیت خود را کاهش دهید. اگر درد باعث ایجاد مشکل شد، از داروهایی که توسط پزشک تجویز شده است، مصرف کنید.
راه رفتن
در ابتدا، از راه رفتن بر روی سطوح شیب دار و ناصاف، خودداری کنید. هر روز به تدریج مسافت پیاده روی را افزایش دهید، اما در یک روز این مسافت را بیش از 20% زیاد نکنید. تا زمانی که جراح یا فیزیوتراپ به شما توصیه کرده است، برای راه رفتن از عصا یا واکر استفاده کنید و حتما کفش مناسب بپوشید.
ورزش و حرکات اصلاحی
در زیر لیستی از ورزش هایی که باید در منزل انجام دهید، آورده شده است.
فیزیوتراپ به شما خواهد گفت که کدام یک از این تمرینات را انجام دهید و در صورت لزوم، در برنامه ی ورزشی تان تغییراتی ایجاد خواهد کرد.
- شما باید مجموعه ای از تمرینات ورزشی را 3 بار در روز انجام دهید.
- هر تمرین ورزشی را 10 بار تکرار کنید. پس در هر روز 3 ست از هر تمرین را با 10 بار تکرار انجام دهید. بین هر ست استراحت کنید.
- اگر انجام یک ورزش خاص برای شما مشکل است و یا ایجاد درد می کند، آن را متوقف کنید و به پزشک خود اطلاع دهید.
- همه ی حرکات باید به آرامی و تحت کنترل انجام شوند. هنگام انجام حرکات، نفستان را حبس نکنید.
- اگر ورزشی باعث درد می شود، آن را انجام ندهید. درد، پیام بدن شماست و به شما می گوید که باید استراحت کنید.
- طبیعی است که پس از انجام حرکات ورزشی، کمی احساس درد عضله داشته باشید. معمولا گذاشتن کمپرس یخ بر روی لگن به مدت 10 دقیقه به کاهش درد کمک می کند. چنانچه درد بیش از 48 ساعت طول کشید، به جراح یا فیزیوتراپ اطلاع دهید.
تقویت عضلات پشت
انجام این حرکت، عضلاتی که موجب استقامت پشت می شوند را تقویت می کند، بنابراین این ناحیه، هنگام انجام حرکات پا، محافظت می شود.
خوابیدن به عرض شکم
به پشت بخوابید، در حالی که زانوها خمیده است و کف پا بر روی زمین قرار دارد. با کشیدن شکم به داخل ستون فقرات، عضلات شکم را منقبض کنید. به طور طبیعی نفس بکشید.
دامنه ی حرکتی
انجام این حرکات ورزشی، حرکت مفصل لگن را افزایش می دهد.
خم شدن مفصل لگن و لغزاندن پاشنه ی پا
به پشت بخوابید. یکی از زانوها را به سمت قفسه ی سینه بالا بیاورید. بیش از 90 درجه آن را خم نکنید. می توانید از یک حوله یا ملافه برای پشت خود استفاده کنید.
دور کردن لگن از محور مرکزی بدن
به پشت بخوابید. شکمتان را به داخل جمع کنید. پاهایتان را صاف کنید. پای عمل شده را به به یک سمت روی زمین بکید. انگشتان پا و کشکک زانو باید به سمت سقف قرار گیرند. به حالت اولیه بازگردید.
کشش مفصل لگن
به پشت بخوابید در حالی که هر دو زانو خم است و کف پاها صاف هستند. پایی که عمل نشده را به سمت قفسه ی سنه بالا بیاورید. همزمان به آرامی پای عمل شده را به تخت فشار دهید.
تمرینات استقامتی
انجام این تمرینات به تقویت عضلات شما کمک می کند و باعث حفاظت از مفصل جدید لگن می شود.
خم کردن مفصل ران (در حالت خوابیده)
به پشت بخوابید. یک پاشنه را به آرامی به سمت بالا روی زمین بکشید و پا را به آرامی از روی زمین بالا بیاورید. (مفصل ران تا 60 درجه باید خم شود).
کشش لگن (در حالت خوابیده)
به پشت بخوابید و یک حوله را بین زانوهایتان قرار دهید. زانوهایتان را خم نگه دارید و کمی با فاصله از هم قرار دهید.
شکمتان را به داخل جمع کنید، به باسن فشار آورده و لگن را از روی تخت بلند کنید.
کشش زانو با استفاده از حوله ی رول شده
یک حوله ی رول شده را مطابق شکل زیر پای عمل شده قرار دهید. با انقباض عضلات جلوی ران، زانویتان را بکشید. پشت زانو را به حوله ی رول شده فشار دهید.
تمرینات قدرتی
دور کردن مفصل لگن از محور مرکزی (در حالت ایستاده)
بر روی پای عمل نشده بایستید. بدنتان را صاف بگیرید و شکمتان را به داخل جمع کنید. دستتان را به یک صندلی یا میز برای حفاظت بگیرید. با حفظ سطح لگن و در حالی که کشکک زانو و انگشتان پا به سمت جلو قرار دارند، پای عمل شده را به سمت کنار بدن حرکت دهید. در هنگام بالا بردن پا، به یک سمت خم نشوید. پایتان را به سمت مرکز برگردانید.
خم کردن زانو (در حالت ایستاده)
بر روی پای عمل نشده بایستید. برای حفاظت یک صندلی یا میز را بگیرید. در حالی که لگن شما با پای دیگر در یک راستا قرار دارد، پای عمل شده را خم کرده و به سمت باسن بالا بیاورید.
تمرینات کششی
انجام این حرکات به انعطاف پذیری عضلات اطراف لگن کمک می کند. حتما باید این حرکات را بعد از حرکات استقامتی و به آرامی انجام دهید.
کشش عضله ی همسترینگ
پشتتان را صاف بگیرید و به آرامی یک زانو را صاف کنید تا جایی که در پشت رانتان احساس کشش کنید.
کشش ساق پا
بایستید و جلوی یکی از پاها را بر روی 2 یا 3 کتاب قرار دهید. در حالی که پاشنه ی پا با زمین در تماس است، به آرامی به جلو خم شوید تا جایی که در ساق پایتان احساس کشش کنید.
کشش عضلات چهار سر ران
روی شکمتان و بر روی یک بالش دراز بکشید. یک حوله ی تا شده را زیر پیشانی تان قرار دهید. شکم و رانتان را منقبض کنید. با استفاده از یک پارچه یا طناب دور مچ پا، یک زانو را خم کنید تا پایتان به سمت پشت شما بالا بیاید. این کار را تا جایی ادامه دهید که در جلوی ران احساس کشش کنید.
تمرینات تعادلی و پیشرفته
تعادل
در حالتی بایستید که پاها جدا از هم قرار گیرند و نسبت به هم قرینه باشند. یک صندلی یا میز را با دست بگیرید.
در صورت لزوم، وزنتان را از یک پا به پای دیگر منتقل کنید. این کار را تا جایی که بتوانید به مدت 10 ثانیه بر روی یک پا بایستید، ادامه دهید.